Vad blir det för mat?

God morgon på er! Här bär det strax iväg till gymmet för att köra igenom hela kroppen, sedan storhandla & storstäda innan det är dags för plugg. Både skolplugg och träningsplugg nu när jag ska hoppa in som vikarie på passet Power om mindre än en månad. En baggis tänkte jag, tills jag såg passmanualen där det står både armhävningar och plankan som övningar i ett par låtar. Jag har aldrig fått lära mig hur man gör en ordentlig armhävning, det har liksom antagits under grundskolan att man bara gör vissa saker. I högstadiet till exempel minns jag att vi hade gymnastik, där vi skulle göra övningar på matta, med plintar och bockar. En låång lista med saker man kunde göra och du fick högre betyg ju mer avancerade saker du visade lärarna. Så för de som redan kunde och vågade var det ju inga problem. Men för en annan blev det precis godkänt betyg, för att jag dels inte fick någon guidning till hur jag skulle göra och dels inte ville öva på det inför resten av klassen. Så jag hoppade över en plint, gjorde en kullerbytta och satte mig halvvägs över en bock. Många gånger känns det som att man gått i skolan för att visa vad man redan kan, inte för att faktiskt lära sig.
 
Meeeen nu kom jag ifrån det jag skulle skriva om. Nu har jag ju varit hemma en vecka och återgått till vardagen. På jobbet har jag & eleverna sett på en dokumentärfilm om Östersjön, där ena delen handlar om torskfisket. Jag bli ju oerhört lättad att jag är vegetarian och därmed inte behöver tänka på varifrån torsken kommer som jag köper. Det är många som inte vet om det som visades i filmen; att fiskare bara får ta upp en viss mängd torsk och att de som fiskar andra arter inte heller få ta upp torsk. Hur tror ni det löser sig då? Jo, de som tar upp en större mängd dumpar den överflödiga fisken tillbaka i havet. Då pratar vi om flera ton fisk som dödats helt i onödan. Och av den fisk som tagits upp slängs den som är för liten också tillbaka, sjunker till botten och ruttnar. Gött va? Och de som fiskar annat än torsk och ändå får upp torsk kör ju på samma metod. Så himla dumt! ALLT, precis ALLT handlar om pengar. För när fiskare inte får fiska i Östersjön åker de till Afrikas kust och fiskar där. Något som tvingar befolkningen in emot land för att hitta annat kött. Så ja, torskfisket hänger ihop med bushmeat-handeln, alltså att man dödar vilda djur från djungeln och säljer som delikatesser. Ironiskt nog har jag i veckan också läst Karin Alvtegens nya bok "Fjärilseffekten" (klockren bok som alltid) som handlar om hur mycket vi faktiskt påverkar varandra. Har inte ni också tänkt ett x antal gånger vilken tur det var att ni sa/gjorde på ett visst sätt i en situation, eller likväl ångrat er med tanken "Om jag bara..." Tror stort på det.
 
Det här med kosten iaf, det diskuterade jag med en kollega efter att ha sett dokumentären med eleverna och h*n satt och åt just torsk. Finns det nån mat som är helt OK? Både för djur, miljö och andra människor? Det finns inget stort utbud av det iaf. Och påminner mig mycket om avsnittet i Solsidan är Kickan (vad heter hon? Josefine Bornebuschs karaktär iaf) först köper jätteräkor, och när hon får veta att det inte är OK köper nåt helt annat (lax va? Ni ser, koll jag har när jag ska övertyga er eller diskutera om nåt...) och då får veta att det inte heller är OK eftersom att det kommer från Östersjön och att hon hellre skulle köpt den norska varianten. Men ja, den fiskas där och fraktas sedan vidare för att paketeras och skickas tillbaka ett varv till. För att det är ekonomiskt. Det är ungefär som alla larm om vad som gör oss sjuka och vad som är nyttigt. Skulle man lyssna på allt skulle det inte finnas mycket kvar att äta. Undvik produkter med laktos för det är bäst för magen. Men de laktosfria produkterna finns det inte så bra ursprungsmärkning på. Och sojaalternativen är ju inte bra för miljön eller djuren heller i längden. För att inte tala om att det kan finnas palmolja i de vegetariska alternativen. Som sagt, skulle kunna bli en diet det här...
 
Om jag nån gång i framtiden kommer börja äta kött igen så kommer jag nog ge mig ut och fiska mycket själv. Men det som skulle få mig att börja äta kött igen skulle vara om jag fick en inneboende i kroppen och då får man tydligen inte äta insjöfisk. Eller sånt som jag gillade då jag åt kött (typ lever...) Många tror ju att jag är helt emot att äta kött för att jag är vegetarian, och blir förvånade då jag säger att jag faktiskt vill äta kött. För att stödja de som har djur på ett bra sätt helt enkelt. Men det är smidigare att vara helvego, då det är väldigt sällan jag skulle få tag på sånt kött och helt enkelt inte känner något behov/sug efter att äta kött. 
 
 
Hm... Den röda tråden i detta inlägg? Ingen aning. Tur det inte är nationellt prov jag skriver, skulle sumpat chansen till A i betyg på långa vägar ;)
 
Nu drar vi till gymet. Och kör en liten inspirationsbild på det. Ni kan lika gärna byta ut ordet "fitness" mot träning/workout :) 
Ha en trevlig söndag allihop!
Allmänt | | Kommentera |
Upp