Svettig första advent

Jag ska snart hoppa in i duschen, sen blir det att fira första advent på riktigt med resterna av saffranskladdkakan som jag bjöd kollegorna på i tisdags + lite pepparkaksdammsugare. Alltså jag ska äta pepparkaksdammsugare, jag bjöd dem inte på nåt i tisdags. Och jag åt inte mina kollegor heller. Äh, ni fattar.

Som ni kanske förstått så är jag frisk igen! Jag har nog aldrig blivit så glad som i torsdags kväll då jag kunde äta RIKTIG mat! Inte soppa, yoghurt med bakteriekultur eller mosad mjölig potatis utan mat som man verkligen behövde tugga för att få ner. Det var så att jag börjat titta med valpögon då människor åt köttfärssås i närheten av mig, och då är det illa! Nu är jag mig själv igen och min mage med. Tur det, vill inte ligga och frossa på personaltoans golv någonsin igen...

Är lite seg i huvudet nu dock och det är inte så konstigt. Fredagen gick ju åt till att umgås med Ozzy, kollegans dobermann. Gick väldigt bra, men märker hur lätt jag får dåligt samvete av att sätta mig vid datorn eller bara slappa med en bok när man egentligen skulle kunna ägna sig åt att aktivera hunden som ändå ligger utslagen på soffan och snarkar efter en timlång promenad i nya hoods.

Igår ringde då mobilalarmet vid klockan 04.10 och jag fick tvinga mig upp för att ratta ner till Nordens Ark. Som tur var hade inte så många andra samma planer som mig så jag var rätt ensam på vägarna. Jag sladdade runt lite på vissa ställen men kom ändå fram i tid och kunde lyssna på konferensen med titeln "Människan- ett rovdjur?". Jag må ha en utbildning inom djurbeteende- och biologi men det här med hur människor fungerar är minst lika fascinerande! Lite rolig fakta jag tar med mig från dagen:
- Så sent som för 100-150 år sedan så hade inte människor sitt ursprungliga intag av protein från animalier utan istället från potatis!
- De primater vi härstammar från var från början vegetarianer som sedan i samband med att vi anpassades för ett liv på savannen (långa ben för att kunna springa, kortare armar som inte släpar i marken då man springer och större plats för lungor) började utforska döda djur, men kosten återgick sedan till mer allätande och kindtänder och hörntänder tillbakabildades. Att vi överhuvudtaget började äta kött är hypotetiskt orsaken till att så många av våra rovdjur i Afrika utrotades för ca 1,5 miljoner år sedan. Stenredskapen hade börjat användas tidigare men vi hade inte "rätt" biologi och intellekt för att använda dem på bästa sätt förrän senare.
- De rovdjur som finns kvar har en väldigt generell kost (man kallar dem generalister eftersom de kan leva på lite vad som helst) medan de som dött ut var specialister, eftersom de jagar och lever på en specifik föda som det också krävs att det ska finnas en duglig miljö för. Förr fanns det fler små rovdjur också.
- OCH, människan är det enda rovdjuret som är en predator för sin egen art (fråga vilket som är det farligaste djuret på jorden och det är rätt enkelt att visa statistiken på att människan dödade 100 miljoner andra människor under hela 1900-talet...)
- Visste ni förresten att afrikaner har färre "neandertalargener" än vi ljushyade? Lite ironiskt med tanke på vilka som har en tendens att stötas ut.
- Björnar var en normal del av den afrikanska faunan men har inte funnits där på 5 miljoner år på grund av klimatförändringar.
- Det finns en korrelation mellan könsdimorfism (d.v.s. att hanar är större, har horn eller annorlunda färg medan honor är mindre och/eller har dovare färg) och antal honor att välja på för hanen. I monogama par är hanen och honan alltså oftare lika stora eftersom hanen inte måste imponera på massor av honor för att säkra att han kommer få många avkommor.
- Polygyni (d.v.s. att en hane har flera honor) är vanligt hos människor globalt sett MEN många har möjligheten men väljer ändå att bara ha en fru (smarta karlar det där!). Att säkra kvinnans sexualitet är ett annat sätt att säkra det egna faderskapet.
- Våld & mord är vanligast mellan män i alla samhällen
- Ryktesspridning är något som är speciellt för människan eftersom vi har ett avancerat språk
- Förändringar som skett från jägar-samlar-samhället till nutid är att människan fått mer fokus på samarbete och att vi tillhör flera grupper under en livstid istället för att räknas till enbart en
- Fler människor är rädda för björn än varg och rädslan är oftare för att barn, sällskapsdjur eller andra djur ska bli skadade än för sig själv! Ingen i studien var dock rädd för enbart varg och inte björn...
- I en studie konstaterades att människor reagerar snabbt på det djur man är rädd för och att det går långsammare att utföra en uppgift om objektet man är rädd för är närvarande
- Till och med blommor kommunicerar! En hängig blomma säger ju "Ge mig vatten". Kunde inte hålla mig för skratt då föreläsaren jämförde det med "Vi ger ju inte blomman en diagnos av någon bokstavskombination utan ser vad den har för behov!" - så klockrent!
- Det är farligare att vara arbetslös än att arbeta, statistiskt sett (ja, vi pratade om det med! En av föreläsningarna hette "Svensken- rädd & kränkt?")
- Förekomsten av ångest har ökat från 12 till 22 % mellan 1988 och 2001 medan sjukskrivning för psykiska besvär har ökat med 200 % på mindre än tio år.
Intressant va?

Nå, när jag väl fått i mig all information, god fika och mumsig lunch som man alltid får på Nordens Ark så rattade jag hem. Och hjielp. Jag säger bara det; kör inte igenom Uddevalla i snöstorm! Hamnade helt plötsligt mot Lysekil och Dingle och fick slira runt i en rondell innan jag kom på rätt köl igen. Men då blev jag ju superosäker eftersom jag hamnat fel en gång och fortfarande inte såg skyltarna så jag fick stanna vid en mack och fråga om jag var på väg åt rätt håll. Väl framme i Grästorp var jag tvungen att tanka och då kom tecknet på hur trött jag var när jag började tanka bensin i min dieselbil. Som tur var reagerade jag på att pumpen hade fel färg redan efter att en liter kommit i så det blev ingen skada skedd. Vid halv nio var jag hemma igen och då fick jag bara i mig lite Eldorado-majs innan jag däckade i sängen.

Idag har jag tagit sovmorgon, städat hela lägenheten (med städhjälpen, hehe) och vid halv tre promenerade jag genom snöfallet till gymet för att träna för första gången på drygt två veckor. Så jag drog till med att boka in mig på två pass på raken. Gick oväntat bra att köra Zumba och sedan Bodypump. Gick även väldigt bra eftersom jag hade mina nya dansskor att köra i. Promenaden hem var väldigt seg, men nu kan jag ta en ledig kväll med gott samvete imorgon! Ska jobba igenom profildagen med eleverna först. Ska ta med mig mina superbra spel som jag köpte på Nordens Ark så vi kan göra något lättsamt som de ändå lär sig något av tänkte jag. Så himla bra att vara arbetsskadad och

Och är det bara jag eller har det helt plötsligt bara exploderat och kommit massor med bra musik som gör en hur partysugen som helst!? Men när ska man ha tid att gå ut egentligen? Nästa helg är det konferens i Stockholm, helgen efter det ska jag (äntligen!) träffa Natta & Jossan, och helgen efter det är det återigen besök till Stockholm för besök på Hundmässan med eleverna. Puh, kommer behöva lite ledigt sen till jul.

Nä, duschen kallar!

Kram på er
--------------------------------------------------------------------------------------
Notering: Jag gör inte narr av mina föräldrar då jag benämner våra somrar i husvagnen vid sjön som att sitta under en korkek, det var riktigt mysigt men på pappret är det ju sant att jag inte var så berest innan jag började följa med på kår-resorna...
Allmänt | | Kommentera |
Upp