Djursnack i media

Jag har kommit på att skrivande är lite av en terapi för mig. Så jag kan förena nytta med nöje och skriva av mig om sånt jag faktiskt kan en del om. Jag kan börja med saker vi fått se på tv den senaste veckan. Som, tadaa, har med djur att göra!
En morgon stod Jacob Öqvist i Vakna med the voice och pratade med sina kollegor om att hans hund brukar se skyldig ut då han kommer hem och hunden gjort något fel. Fine om han inte sagt något mer men han slängde dessutom ur sig påståendet: "Jo men det är bevisat att hundar och djur kan känna skam!" Ursäkta? VAR är det bevisat undrar jag? Kanske hade han missuppfattat följande artikel:

Vet att det syns superdåligt, men sammanfattar: Det är alltså så att om DU förutsätter att hunden gjort något dåligt så kommer den SE skamsen ut oavsett om den faktiskt har gjort något eller inte. Hunden (eller vilket djur du nu har) som vandaliserat kommer koppla ihop stökigt hem med arg husse/matte och därför inte vilja komma till dig (klart som fan, tänk om en människa som inte pratade svenska kom in i ditt hem och var förbannad när du stökat till det - inte skulle du känna dig obekväm förrän människan klev in över tröskeln och började gorma för ingen anledning). Man borde ju tänka logiskt då man upptäcker att djuret inte slutar med sitt beteende trots att man skäller på den. Varför fattar den inte då? För det första är det så enkelt att hundar inte kan svenska. Så hur mycket du än klagar och förklarar så kan inte hunden koppla samman självaste handlingen med konsekvensen. Sen kan vi ju fortsätta diskutera det här med straff, det finns ju faktiskt en anledning till att hunden väljer att hitta på saker när den är ensam hemma (he is probably boooored!). Det finns ett klipp på Youtube där husse kommer på en hund med att ha ätit upp kattgodis (har visat denna för mina elever och påpekat att den hunden fan inte skäms) och skäller på honom men det han tolkar som att hunden skäms är en RÄDD och ARG hund. Han sitter i ett hörn med smala ögon och visar tänderna mot husse medan man har lagt på skratt i bakgrunden. Skitkul (observera ironin tack....) Men, återigen, lite tråkigt att alla fortfarande förmänskligar djuren och vill skuldbelägga dem.
Något annat spännande jag såg på tv igår var Så mycket bättre där artisterna skulle klippa får. Ägarna instruerade artisterna till att ta tag i djuren "för att visa vem som bestämmer". Bah. Här kommer vi in på det här med tanken att vi måste dominera djuren och vara deras ledare. Artisten Laleh GRÄT när hon såg hur de drog och slet i fåren som tydligt visade att de inte ville bli fasthållna. Men detta visades bara lite kort och man hade ingen mer diskussion om det hela. Tyvärr ska man ju ses som väldigt konstig, löjlig och känslig om man reagerar över sånt här och inte som att det är ett tecken på att man besitter empati och framförallt RESPEKT för andra varelser. Hade det varit era barn som blivit nedbrottade i tandläkarstolen skulle ni nog också reagerat rätt starkt på att barnen stretar emot och visar att det är obehagligt. Det är väl självklart att får som är ett bytesdjur inte vill bli fasthållna och dessutom inte samtidigt som en maskin surrar runtomkring dem. Är det inte vettigare att lägga tid på att lära djuren att det inte är farligt att bli fasthållna (för återigen, det kommer ju inte gå lättare nästa gång du ska klippa fåret om det har lärt sig att det kommer göra ont och vara stressigt då du kommer i närheten) och vid ljudet av klippmaskinen?
Till sist såg jag en snutt av ett avsnitt Extreme home makeover. Familjen som fått ett nytt hem hade tagit hand om ett x antal exotiska djur (vi snackar inte papegojor utan tigrar, pumor och andra större utrotningshotade arter) Och det enda som lyfts fram är hur fantastisk familjen är som räddar dessa djur från ett liv fyllt med lidande. Ja, det var ju duktigt och snällt och godhjärtat av dem - men det pratades inte ett dugg om hur de djuren hamnat i USA överhuvudtaget? Vi fick ju den hemska faktan att det finns fler tigrar i fångenskap hos privatpersoner i Florida än vad det finns i vilt tillstånd i hela världen.... Hallå, kan ni inte skaffa er en fancy bil som penisförlängare istället? Det är ju bara sjukt att de ska fortsätta bo hos privatpersoner istället för i djurparker eller ännu hellre användas i bevarandearbete i det vilda. Men har de vant sig så mycket vid människor är det ju tyvärr inte möjligt att placera ut dem igen, och dessutom är det lite riskabelt med tanke på att de är utrotningshotade just för att människor jagar dem och det inte finns habitat för dem. Ett jäkla moment 22 människan försatt sig, och djuren, i.
Allmänt | | Kommentera |
Upp